Kunci Jawaban

50 Soal dan Jawaban UTS/UAS Bahasa Inggris Kelas 10 Kurikulum Merdeka Pilihan Ganda Tahun 2025

Berikut 50 pembahasan soal UAS UTS mapel Bahasa Inggris kelas 10 SMA, lengkap dengan kisi-kisi soal dan kunci Jawaban Kurikulum Merdeka.

Foto Kolase Sampul Buku Bahasa Inggris Kelas 10
PELAJARAN BAHASA INGGRIS - 50 Soal dan Jawaban UTS/UAS Bahasa Inggris Kelas 10 Kurikulum Merdeka Pilihan Ganda Tahun 2025 

22. The following sentences are the reasons why the writer loves Ponorogo, Except ….
a. the views of the sea are amazing
b. the people are friendly
c. the prices are cheap
d. Ponorogo has beautiful views
e. the villa is comfortable
Answer: e

23. What does the text mainly tell us?
a. The beautiful place
b. The trip to Ponorogo
c. Dongko mountain resort
d. The prigi beach
e. A villa in Jetis
Answer: b

24. “… but it is very natural and beautiful.”
The synonym of  the italicized word is ….
a. extraordinary
b. pure
c. pretty
d. amazing
e. soft
Answer: b

25. “… the prices are cheap there.”
What is the antonym of the italicized word?
a. Expensive
b. Reasonable
c. Clear
d. Fixed
e. Comfortable
Answer: a

This text is for question no 26 - 30

Cocoa Beach Florida is known as the perfect beach town. It is an hour drive to east of Orlando on Florida’s amazing Space Coast. The drive here is almost as beautiful as the beach.

Cocoa Beach is one of the most affordable beach vacations in Florida. There are a lot of things to see around Cocoa Beach. Space Coast offers you the chance to go deep sea fishing or parasailing, river tour and getting up close with the awesome wildlife of Florida.
While at Cocoa Beach, tourist can also visit the Kennedy Space Center, the Brevard Zoo, or spend some time shopping. They are within short driving distance to all of the Orlando attractions, and drive back to Cocoa Beach at nightto enjoy dinner in one of the many dining spots on the beach.
 When night sets in, tourist can travel back and enjoy the nightlife on the beach that ranges from cool jazz clubs to beach side cafes. There are some facilities to stay with perfect accommodations and wake up to a breathtaking sunrise on the beach.
 With plenty of offers, tourist or businessmen who like beach vacation, Cocoa Beach is the best place to consider. They will find exactly what they have been looking for.

26. What is the text about?
a. Cocoa Bleach
b. Cocoa Beach
c. Caneel Bay
d. Long Beach
e. California
Answer: b

27. where is it located?
a. Texas
b. Florida
c. Nabraska
d. New Mexico
e. Carribean
Answer: b

28. According to the text, where do you go if you want to go deep sea fishing or parasailing?
a. Space Coast
b. West Coast
c. East Coast
d. Gold Coast
e. Spice Coast
Answer: a

29. While at Cocoa Beach, what are other places that the tourist can also visit?
a. Kennedy Space Center
b. The Brevard Zoo
c. Hoosac School
d. Laguna Beach
e. a & b
Answer: e

30. Which country is Cocoa Beach in?
a. UK
b. Uruguay
c. Mexico
d. USA
e. Canada
Answer: d

31. He said to me, “Don’t spend too much money!”The indirect speech is: …too much money
A. He asked me whether I spent
B. He asked me that I spent
C. He ordered me that to spend
D. He said to me that to spend
E. He told me not to spend
Answer : E

32. The teacher asked Toni,” why do you come late ?”. The indirect speech is ...
A. The teacher asked Toni why did you come late
B. The teacher asked Toni why he came late
C. The teacher asked Toni why he comes late
D. The teacher asked Toni why he has come late
E. The teacher asked Toni why he is coming late
Answer : B

33. Arrange the following jumbled sentences into the correct order.
1. She did not know what she should do to save the baby since it was circled by a ring of fire
2. The fire made her afraid, even she never cooked her meals using fire since then
3. Since then , she was never afraid of fire
4. The woman approached the sound and was very surprised seeing a baby cry loudly
5. Her husband and daughter had died several years before due to a fire
6. She entered the ring of fire and saved the baby
7. Once upon time , there was a woman living alone in her house
8. One day, she heard a baby crying on the top of a hill near her house
9. However, her pity was greater than her fear of fire
A. 7-5-2-8-1-6-9-4-3
B. 7-5-2-8-3-9-4-6-1
C. 7-5-2-8-4-3-1-9-6
D. 7-5-2-8-4-1-9-6-3
E. 7-5-2-8-6-3-9-1-4
Answer : D


This text is for questions no.34-36

To explore your talent, there will be some contests for students. First, singing, between two and five students from each class. Then, stand-up comedy, one or two people from each class. Finally, a short drama, with open numbers of participants, for about ten minutes. Each class should join at least one of the contests. For further information, please contact Ms. Inna.
Thank you.
34. How many contests will be held?
A. Two.
B. Four. .
C. Six
D. Three
E. Five 
Answer : D

35. How long will the drama be?
A. Five minutes.
B. Ten minutes.
C. Fifteen minutes.
D. Twenty minutes
E. Twenty-five minutes
Answer : B

36. Which of the following statements is TRUE based on the text?
A. Every class should join all the contests.
B. The event is to celebrate the school’s anniversary.
C. There should be five students participating in the drama.
D. The singing participants should be between two and five students from each class.
E. There should be three students participating in the stand-up comedy from each class.
Answer : D

This text is for questions no.37-42

Dear diary,
Last Sunday morning, Aunt Emily made an announcement. She told us that she was going to take us on a cruise! I was very surprised, knowing how expensive a holiday like that could be. However, we agreed. We aren’t a wealthy family, but we do have a little money put aside, over the years, which we usually use part of, for vacations.

When the day of departure finally arrived, We were thrilled to see how huge and luxurious the ship was. Our cruise liner sailed distinguishly out to sea, as our holiday began.

What a disappointment! There was so little to do on board. The boredom almost drove us mad. We visited several ports, but we didn’t have the freedom to do what wanted to. Furthermore, we had to follow a very tight schedule of guided tours an visits to museums. It was an uninteresting experience!

37. How did the writer and his/her family travel on vacation ?
A. By car
B. By ship
C. By bus
D. By train
E. By plane
Answer : B

38. Whose idea was it for havingsuch a vacation?
A. The writer
B. The writer`s mother
C. The writer`s father
D. The writer`s uncle
E. The writer`s aunt
Answer : E

39. What did the writer feel to see the cruise ship?
A. Disappointed
B. Bored
C. Nervous
D. Excited
E. Sad
Answer : D

40. Why did the writer feel bored during the journey?
A. He/she didn`t have the freedom to do what he/she wanted
B. He/she didn`t go with all his/her family
C. The landscape was not interesting at all
D. He/she knew nobody in the cruise
E. The crew were not friendly
Answer : A

41. “Furthermore we had to follow a very tight schedule .... “ ( paragraph 3). What is the antonym of tight ...
A. Long
B. Boring
C. Free
D. Continuous
E. strict 
Answer : C

42. “Finally your dream has come true “ A similar meaning of the underlined word is ...
A. at last
B. hopefully
C. originally
D. at once
E. at the moment
Answer : A

This text is for questions no. 43-50

My Day at the Beach

Last week my friend and I were bored after three weeks of holidays, so we rode our bikes to Smith Beach, which is only five kilometers from where I live. When we arrived at the beach, we were surprised to see there was hardly anyone there. After having a quick dip in the ocean, which was really cold, we realized one reason there were not many people there. It was also quite windy.

After we bought some hot chips at the takeaway store nearby, we rode our bikes down the beach for a while, on the hard, damp part of the sand. We had the wind behind us and, before we knew it, we were many miles down the beach. Before we made the long trip back, we decided to paddle our feet in the water for a while, and then sit down for a rest. While we were sitting on the beach, just chatting, it suddenly dawned on us that all the way back, we would be riding into the strong wind.

When we finally made it back home, we were both totally exhausted! But we learned some good lessons that day.

43. What is the purpose of the text above?
A. Retell events for the purpose of explaining
B. Retell events for the purpose of informing or entertaining
C. Retell events for the purpose of persuading
D. Retell experience for the purpose of entertaining
E. Retell events for the purpose of research
Answer : A

44. When did the writer go to the beach?
A. Yesterday
B. Last week
C. Three weeks of holidays
D. Now
E. then
Answer : C

45. What is the name of the beach?
A. John
B. Brown
C. Alpha
D. Omaha
E. Smith
Answer : E

46. Which is not true based on the story?
A. The writer and his friends went to the beach because they were boring
B. They bought some hot chips
C. Many people were at the beach when they got there
D. It needed to ride about 5 kilometers to reach the beach
E. They were facing windy road
Answer : C

47. Who are the participants in the story?
A. The readers
B. The people
C. The hot chips
D. The writer and his friend
E. Smith
Answer : D

48. How did the story end?
A. Embarrassing
B. Happy
C. Sad
D. Annoying
E. Funny
Answer : B

49. How is the generic structure of recount?
A. Orientation-events-reorientation
B. Orientation-twist-reorientation
C. Twist-events-reorientation
D. Orientation-events-evaluation
E. Goal-materials-steps
Answer : A

50. Which of the following word belongs to temporal sequence?
A. After
B. Arrived at
C. Hot chips
D. Three weeks
E. was
Answer : A

Disclaimer: 

Itu dia kunci jawaban dan soal ulasan Bahasa Inggris kelas 10.

Pembahasan dan kunci jawaban ini hanya digunakan sebagai panduan belajar siswa.

Siswa diharapkan untuk mengerjakan soal terlebih dahulu secara mandiri. 

Halaman 4 dari 4
Rekomendasi untuk Anda
Ikuti kami di

Berita Terkini

© 2025 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
All Right Reserved