Kunci Jawaban
50 Soal UAS/PAT dan Jawaban Bahasa Inggris Kelas 12 Kurikulum Merdeka Pilihan Ganda Tahun 2025
Berikut 50 pembahasan soal UAS PAT mapel Bahasa Inggris kelas 12 SMA, lengkap dengan kisi-kisi soal dan kunci Jawaban Kurikulum Merdeka.
The red colour means the spot is warmer than its surroundings. It may be due to-lack of moisture or not enough nutrients in the soil. Jadi pilihan yang tepat adalah tanah tidak memiliki nutrien yang cukup (the soil does not
have enough nutrients)
10. ''it may be due to lack of moisture." (Paragraph 3)
We can replace the underlined word with ........
A . make
B . have
C . get
D . owing to
E . let
Kunci Jawaban: D
Baca juga: Kunci Jawaban Bahasa Indonesia Kelas 5 Halaman 157 158, Kurikulum Merdeka: Sumber Energi Terbarukan
Penyelesaian :
Hal itu mungkin disebabkan oleh (due to) kekurangan kelembaban. (Paragraph 3) Kata due to memiliki arti lain yaitu owing to.
- make : menjadi
- have : memiliki
- get : memperoleh
- owing to : disebabkan oleh (because of)
- let : membiarkan
11. Fitri : The French homework is really hard. I
don’t feel like to do it.
Rahmat : … to help you?
Fitri : It sounds great. Thanks, Rahmat!
Which of the following offering expressions best fill the blank......?
A. Do you mind if I D. Can I
B. Would you like me E. I will
C. Shall I
Jawaban: B
12. PUBLIC NOTICE
This is to inform all members of Staff and the General Public that the Consulate General of the Federal Republic of Nigeria, Atlanta, will be closed on Monday November 11, 2019 to observe the Veteran's Day holiday declared by the United States Government.
Normal business will resume on Thursday, November 12, 2019.
Consulate General of Nigeria, Atlanta
What is the purpose of the text......?
A. To inform public holidays in Nigeria.
B. To announce the Veteran's Day celebration.
C. To invite the staff of the Consulate General of Nigeria to the White House.
D. To tell Nigeria about the Veteran's Day hold by the United States of America.
E. To announce the Consulate General of Nigeria closing due to the US Veteran’s Day.
Jawaban: E
The following text is for questions number 13-14
A Long time ago a very cruel king named Virat Singh. He was the ruler of Vijay Nagar. All citizens were fearful because of his cruelty.
Virat has a dog named Jack, which he used to love more than anything, one fateful morning Jack died. Virat Singh organized last rituals for the dog, entire city came to the cremation ground. Virat Singh was very happy to see that people love him so much and he felt he is the most popular king in the world. After few days Virat Singh died, but nobody came for his funerals
13. From the text we can infer that ......?
A. the citizens were afraid of the dog.
B. virat Singh was killed by his people.
C. the dog was actually the King’s child.
D. the people loved the dog more than the king.
E. nobody came to the king’s funeral because it was far.
Jawaban: D
14. The citizens abandoned the king ...... he died.
A. when
B. before
C. while
D. until
E. whenever
Jawaban: A
15. 1. Being afraid Maya and Rita sat closely to each
other.
2. What a relief! The shadow was their camp leader doing an inspection.
3. It was midnight, but Maya and Rita were still awake.
4. Then, they saw a tall and big shadow outside their tent.
5. They peeped outside through a small hole in the tent.
6. Suddenly, they heard a soft voice outside.
7. After the campfire, all the scouts enter their tents to have a rest, including Maya and Rita.
Rearrange the following sentences into the correct and meaningful paragraph!
A. 7 – 3 – 6 – 4 – 1 – 5 – 2
B. 7 – 3 – 2 – 5 – 4 – 6 – 1
C. 7 – 5 – 4 – 3 – 1 – 6 – 2
D. 7 – 3 – 4 – 5 – 2 – 1 – 6
E. 7 – 2 – 1 – 5 – 3 – 4 – 6
Jawaban: A
16. The following sentence is the expression to offer(menawarkan) a help ...
A. No, Thanks
B. May i help you ?
C. Yes , Please
D. Thank you very much
Jawaban: B
17. .......like a cup of coffee?
A. Should i
B. Do i
C. Can i
D. Would you
Jawaban: D
18. If I .... wings, I would fly around the world.
A. Have
B. Has
C. Had
D. Having
Jawaban: C
19. A : you seem to be busy. May i give you a hand?
B : Oh, no thank you. I can do it myself.
The sentence "May i give you a hand?" is an experssion of...
A. Anticipating help
B. Offering help
C. Asking for help
D. Expecting help
Jawaban: B
20. If Budi had asked me, I _____ emailed the documents.
A. Will have
B. Has
C. Will
D. Would have
Jawaban: D
21. If I.....a lot money, I will.....to london(Type 1)
A.Has - Go
B. Have - Go
C. Have - Goes
D. Has - Goes
Jawaban: B
22. Extended Family in indonesia is .....
A. Keluarga bahagia
B. Keluarga kecil
C. Keluarga besar
D. Keluarga diperpanjang
Jawaban: C
23. Tanggal jatuh tempo in english is ...
A. Date
B. Due month
C. Dated
D. Due dates
Jawaban: D
24. " can I help you . Miss ? " The underlined sentence is the expression of .........
A. Asking for a helping
B. Offering service /help
C. Offering a thing
D. Giving opinion
Jawaban: B
25. If I had …. you were coming, I would have prepared a delicious meal.
25. " can I help you . Miss ? " The underlined sentence is the expression of .........
A. Asking for a helping
B. Offering service /help
C. Offering a thing
D. Giving opinion
Jawaban: B
26. If I had …. you were coming, I would have prepared a delicious meal.
A. Know
B. Known
C. Knew
D. Knowed
Jawaban: B
27. Soal untuk nomer 11 sampai 15
Ki Hadjar Dewantoro, original name Raden Mas (Lord) Suwardi Surjaningrat (born May 2, 1889, Yogyakarta, Javadied April 26, 1959, Yogyakarta), founder of the Taman Siswa school system, an influential and widespread network of schools that encouraged modernization but also promoted indigenous Indonesian culture.
Dewantoro was born into a noble family of Yogyakarta and attended a Dutch-sponsored medical school but failed to complete the course. Active in the nationalist cause, he belonged to a faction favouring direct action and the use of Western methods to destroy the power of the Dutch. He was also a member of the Bandung chapter of Sarekat Islām (“Islamic Association”) and a founder of the Socialist Indische Partij (“Indies Party”). An article he wrote during this period, “If I Were a Netherlander,” published in the Indische Partij‟s De Express, led to his exile to the Netherlands between 1913 and 1918.
In the Netherlands he became converted to the idea of using Indonesian cultural traditions to cope with the problems posed by Dutch colonial rule. He felt that education was the best means to strengthen Indonesians, and he was deeply influenced by the progressive theories of the Italian educational reformer Maria Montessori and by the Indian poet and philosopher Rabindranath Tagore.
The first Taman Siswa schools were established in Java in July 1922. Instruction, carried on informally, emphasized traditional skills and values of Javanese life, particularly music and dance. Western subjects were taught, too, in order to help students cope with the demands of modern life. Overcoming initial official hostility, the Taman Siswa schools had spread throughout the archipelago and were by the late 1930s subsidized by the Dutch colonial government. Based on traditional Javanese concepts, the Taman Siswa schools appealed primarily to those segments of Indonesian society termed abangan, in which the Islamic faith is less deeply entrenched. Dewantoro continued his leadership of Taman Siswa after the war and upon his death was acclaimed a national hero.
Baca juga: Jawaban Eksplorasi 4.9, Kunci Jawaban Matematika Kelas 9 Halaman 240 241 Kurikulum Merdeka
28. What is the main idea of paragraph 2?
A. Dewantoro‟s background
B. Dewantoro‟s royal family
C. Dewantoro‟s birth
D. Dewantoro‟s education
Jawaban: D
A. To fight Dutch colonial rule
B. To strengthen Indonesian
C. To promote Indonesian culture
D. To emphasize traditional skills
Jawaban: A
29. Why was Ki Hadjar Dewantoro exiled to the Netherlands?
A. Because of his article in the Indische Partij‟s De Express
B. Due to his activities in the socialist Indische Partij
C. Because he was a member of Sarekat Islam
D. Because he was born into a noble family
Jawaban: A
30. What IS NOT TRUE about Taman Siswa?
A. Ki Hajar Dewantoro was founder of Taman Siswa
B. The 1st Taman Siswa was established in 1922
C. In 1930 the Dutch colonial government subsidized Taman Siswa
D. Western subject was prohibited for Taman Siswa
Jawaban: D
31. Dewantoro continued his leadership of Taman Siswa after the war and upon his death was acclaimed a national hero. The underlined word 'Acclaimed' has the closest meaning with ...
A. Praised
B. Criticized
C. Announced
D. Declared
Jawaban: D
Paragraph 1
Mr. and Mrs. Jones come home from office at 6:00 every afternoon. Because they were gone all day, their dog Cody was happy to see them. He ran around and around them. He even jumped up and down. Mr. Jones and Cody took a walk together while Mrs. Jones made dinner. They ate a nice meal. Cody even got a special treat. After dinner, Mr. and Mrs. Jones sat down to watch TV. Cody sat down next to them. Mrs. Jones patted Cody and they all looked happy.
32. Why do you think Cody got a special treat.......?
A. Because he was well-behaved
B. Because he slept soundly
C. Because he stole it.
D. Because he finished his homework on time.
E. Because he barked
Jawaban: A
33. Where were Mr. and Mrs. Jones all day..........?
A. in the living room
B. at work
C. shopping
D. on vacation
E. going for a picnic
Jawaban: B
34. Why do you think Cody needed a walk right away......?
A. Because he needed to shop.
B. Because he needed to fish.
C. Because he needed to hunt.
D. Because he needed to go to the bathroom.
E. Because he needed to get some fresh air.
Jawaban: E
35. This is the ..... Book I have ever read!
A. good
B. goodest
C. more good
D. better
E. best
Jawaban: E
36. Fizha : I need to finish this product proposal today and I have to catch a train at 5:15.
Alisha : ... .
Fizha : That’s very kind of you.
A. I am sure you can finish it soon.
B. I don’t think I can help you.
C. Can I give you my hand?
D. Can you help me?
Jawab : c
37. Melati : What do you usually do during the day ?
Dika : I start working at sevenA.M and finish it at seven P.M. Usually, ….
Melati : You are asales, aren’t you?
Dika : Absolutely right.
A. I meet my siblings for a discussion
B. I help the customers to complain
C. I sellall the declined products
D. I market the products
Jawab : d
38. Adzkia : I need to find a lot of sources for my script. Do you have any recommendation?
Adna : ... And I think it is easy to do and ofcourse you need reference books.
A. Do you have a calculator?
B. The script is not so difficult.
C. You can help me find it soon.
D. Have you browsedthe internet?
Jawab : d
39. Firda : What do you think is the best way for us to get to the conference?
Baiza : We take the train. We could get some work done on the way.
Firda : ... That is the best plan, I think.
A. I am not sure
B. I don’t think so
C. I couldn’t agree more
D. I have no idea about it
Jawab : c
40. Ibal : Ilham, are you going to be in your office Thursday morning?If you are not, could I work there? ...
Ilham : You are in luck, Ibal. I’ll be out until Friday.
A. I can accompany you all day.
B. My office is being painted.
C. I left my key there.
D. I will be off.
Jawab : b
41. Supervisor : We are going to have the sales meeting this afternoon. .., please.
Shinta : Of course, sir. I still need the sales manager’s signature.
Supervisor : Do it right away. We don’t have much time.
A. Finish the meeting result
B. Get the report ready
C. Sign the report
D. Send it to me
Jawab : b
Questions 7– 9 are based on the following text dialog.
Bunga : Dinda, do you have something to do this evening? If you are free, can
youaccompany me to go to Fia’s house? I want to borrow her science book.
Dinda : Ok. What time do you pick me up?
Bunga : About 6.30. Inform me as soon aspossible.
42. Who are Bunga and Dinda?
A. Siblings
B. Classmates
C. Colleagues
D. Bookkeepers
Jawab : b
43. Based on the dialog, Bunga shows her request by asking Dinda ... .
A. to borrow Fia’s book
B. that she will pick her up
C. whether she is free this evening
D. to accompany her to Fia’s house
Jawab : d
44. “Inform me as soon as possible.” (last sentence)
It means that Dinda has to contact Bunga ... after she makes the decision.
A. carefully
B. directly
C. exactly
D. surely
Jawab : b
Questions 10– 12 are based on the following text.
Keumalahayati, or Malahayati(16th century), was an admiral in the navy of theAceh
Sultanate, which ruled the area of modernAceh Province,Sumatra,Indonesia. She was the first woman admiral in the modern world. Malahayati,s reputation as the guardian of the Aceh Kingdom ledEnglandto choose a peaceful, diplomatic method by which to enter the Malacca Strait. A letter fromQueen Elizabeth Iwas brought byJames Lancasterto the Sultan, and it was Malahayati who led the negotiation with Lancaster. The agreement opened the English route to Java, and they were soon afterwards able to build merchant offices inBanten. Elizabeth I rewarded Lancaster with aknighthoodfor his successful diplomacy in Aceh and Banten. Malahayati was killed in combat while attacking the Portuguese fleet at Teuluk Krueng Raya. She was buried at lereng Bukit Kota Dalam, a small fishing village 34km from Banda Aceh. Today, Malahayati has become the namesake for naval ships, universities, hospitals and roads in several Sumatran cities.
45. The text is written to ... .
A. know the name of streets, ships and universities in Aceh
B. give reward to Queen Elizabeth 1 for the negosiation
C. remind us of a heroic woman from Aceh Sultanate
D. explain admiral in Aceh Sultanate
Jawab : c
46. What did she do in the agreement?
A. She led the negosiation with Lancaster
B. She built merchant offices in Banten
C. She attacked the Portuguse fleet
D. She entered Malacca strait
Jawab : a
47. The underlined word in the text (paragraph 3) is closest in meaning to ... .
A. in a battle
B. in a trap
C. in a gun
D. in a trip
Jawab : a
Questions 13– 15are based on the following text.
This is to inform that the Ministry of Railways is hereby in need for vendors who can
assure an efficient and effective delivery of railway coaches as per the directions of
the authority from time to time. Vendors are expected to go through the attached rules and policies before applying for the same. The shortlisted vendors would be invited to attend the bidding to be held at
the address mentioned below on the 31st March,’14, 12.30 p.m. Venue: 5th Floor, Transportation Building, Jl. Abdul Muis No.1 Center of Jakarta. For further details, please contact our helpdesk at contact@railway.com.
We look forward to a successful deal with you.
48. What is the topic of the text?
A. The railways vendors
B. The Ministry Railways
C. The invitation for a bid
D. Deal between the vendors
Jawab : c
49. What will the readers do after reading the text?
A. Attach the rules
B. Visit the websites
C. Apply for the tender
D. Contact the bid owner
Jawab : c
50. The underlined word in the text can be replaced by ... .
A. revised
B. applied
C. registered
D. accompanied
Jawab : d
Disclaimer:
Itu dia kunci jawaban dan soal ulasan Bahasa Inggris kelas 12.
Pembahasan dan kunci jawaban ini hanya digunakan sebagai panduan belajar siswa.
Siswa diharapkan untuk mengerjakan soal terlebih dahulu secara mandiri.
Contoh Soal UAS Bahasa Inggris Kelas 12
Contoh Soal PAT Bahasa Inggris Kelas 12
kunci
Jawaban
pembahasan soal
Kurikulum Merdeka
bahasa inggris
kelas 12
UAS
Kunci Jawaban Bahasa Inggris Kelas 3 SD Halaman 78 82 83 84, Kurikulum Merdeka: Look and Circle |
![]() |
---|
Kunci Jawaban Bahasa Inggris Kelas 3 SD Halaman 68 69, Kurikulum Merdeka: Let's Write |
![]() |
---|
60 Soal dan Jawaban UTS/UAS Sosiologi Kelas 11 Kurikulum Merdeka Pilihan Ganda Tahun 2025 |
![]() |
---|
Kunci Jawaban Matematika Kelas 5 Halaman 19 20, Kurikulum Merdeka: Ayo Berlatih |
![]() |
---|
Kunci Jawaban Matematika Kelas 5 Halaman 17 18, Kurikulum Merdeka: Penjumlahan Bilangan Cacah |
![]() |
---|
Isi komentar sepenuhnya adalah tanggung jawab pengguna dan diatur dalam UU ITE.